Nasveti

- Podrobnosti
- Kategorija: Težave, rešitve in nasveti
- Ogledov: 194
Degustacija ali pokušnja je organoleptična analiza vina. Pri pokušnji vina in njegovem resničnem doživetju so udeležena skoraj vsa čutila. To so sluh, ko poslušamo kako vino teče v kozarec, nato vid, ko ocenimo videz vina, voh, ko pride do izraza vonj vina in nazadnje še okus, ko vino okušamo v vsej svoji bogatosti.

- Podrobnosti
- Kategorija: Težave, rešitve in nasveti
- Ogledov: 154
Cviček ima razmeroma nizko vsebnost alkohola (8,5 do 10 %), zato je absorpcija iz prebavne cevi odlična. Je več kot samo alkoholna pijača. Alkohol v cvičku je samo ena izmed tisočih, nekaterih še ne povsem raziskanih sestavin. Slovenski enolog dr. Julij Nemanič pravi: »Veliko je bilo napisanega in povedanega o zdravilnosti cvička.

- Podrobnosti
- Kategorija: Težave, rešitve in nasveti
- Ogledov: 159
Za nekatere vinske letnike je pojav bekserja, oz. žveplovodika (H2S) pogostejši. V začetni fazi, ponavadi med vrenjem ali po končanem alkoholnem vrenju, se v vinu oz. moštu pojavi tuj vonj (tudi okus), ki spominja na gnila jajca (žveplovodik oz H2S), ki se kasneje, če ga ne izženemo pravočasno, izraža z različnimi netipičnimi vonji, na katere se ob pokušanja vin celo navadimo in jih težje zaznamo.

- Podrobnosti
- Kategorija: Težave, rešitve in nasveti
- Ogledov: 144
Trta spomladi požene več poganjkov, kot je potrebno za njen obstoj in prehrano grozdja. Zato mora človek poseči v njen razvoj. Trta bi zdivjala in se zarastla v goščavo. Ukrepi, s katerimi lahko neposredno usmerjamo razvoj in rast trte so: zimska rez, pletev, odstranjevanje grozdičev, prikrajševanje mladik, prirezovanje in speljevanje mladik med žice, odstranjevanje zalistnikov in vršičkanje.

- Podrobnosti
- Kategorija: Težave, rešitve in nasveti
- Ogledov: 184
»Rez ni le zareza v les z večjo ali manjšo ostrino,rez je živa usodna vez dveh duš,dveh teles v skupno dvojino,rez je globoka vez vinogradnika s trto,z njo je vse možno in vse odprto v petje in pitje,v zgolj količino ali v pobožno sožitje z žlahtnino,saj kakor kdo reže, tako se mu streže.«
Tone Pavček

- Podrobnosti
- Kategorija: Težave, rešitve in nasveti
- Ogledov: 151
Barbera
Bela žlahtnina
Beli pinot
Cabernet franc

- Podrobnosti
- Kategorija: Težave, rešitve in nasveti
- Ogledov: 163
Zlata trsna rumenica na območju JV Slovenije
Trsne rumenice povzročajo fitoplazme iz skupine bakterij. V Sloveniji poznamo na vinski trti dva tipa, od katerih je tip črni les (Grapevine Bois Noir Phytoplasma/BN) gospodarsko zelo pomembna bolezen in tip zlata trsna rumenica (Grapevine Flavescence Dorée Phytoplasma/FD) karantenska bolezen.

- Podrobnosti
- Kategorija: Težave, rešitve in nasveti
- Ogledov: 196
Botritis - latinski izraz: Botryotinia fuckeliana
Znaki bolezni
Ta bolezen se pojavlja zaradi močnejšega gnojenja in posledično bujne rasti, zbitosti grozdja in uporabe nekaterih fungicidov, ki rast te glive celo pospešujejo. Grozdje napade predvsem takrat, ko so jagode poškodovane.

- Podrobnosti
- Kategorija: Težave, rešitve in nasveti
- Ogledov: 226
Latinski izraz: Pseudopeziza tracheiphila
Znaki bolezni
Junija se na listih pojavijo najprej oglate blede pege, podobne tistim, ki jih povzroča peronospora vinske trte.

- Podrobnosti
- Kategorija: Težave, rešitve in nasveti
- Ogledov: 217
Latinski izraz: Plasmopara viticola
Gliva napada vse zelene dele rastline: cvetove, grozdne jagode, vitice, poganjke posebno pa listje. Odvisno od inkubacijske dobe, starosti lista in zračne vlage, so bolezenske poškodbe v času vegetacije vidne v obliki oljnih peg ali madežev nepravilnih oblik, rumene do rjave barve, ki so omejene z listnimi žilami.