Letošnje društveno ocenjevanje vin je že za nami. Naši izurjeni ocenjevalci, pod taktirko Jerneja Martinčiča in Andreja Bajuka kot predsednika komisije, so svoje delo opravili v petek, 24. 2. Na ocenjevanje so bili oddani 103 vzorci vin. Brbončice so zadrgetale ob okusih cvička, žametne črnine, modre frankinje, dolenjskega belega in rdečega, muškata, kernerja, rizlinga, traminca, bele zvrsti, chardonnaya, ledenega laškega rizlinga in penine.

Da se vinogradništvo predaja iz roda v rod in tako nadaljuje tradicijo, je poskrbela družina Barbič Barkovič, saj sta najbolje ocenjena cvička iz njihovega vinograda. Čestitke za zmago Žanu Barkoviču in družini Barbič Barkovič.

Žan Barkovič ima tudi najbolje ocenjeno modro frankinjo.

Andreja Jurečič ima najboljše dolenjsko rdeče, družina Slakonja pa dolenjsko belo.

Pri Tadeju Baškovču bomo pili odlični rose in rumeni muškat polsladki, pri Zinki Rimc pa žametno črnino.

Modro frankinjo starejšega letnika nam bo postregel Darko Unetič. V njegovi kleti je tudi traminec polsladki in odlična penina.

Najboljšo belo zvrst bomo dobili pri družini Žibert, laški rizling pri Jeke Alešu, renski rizling pa pri Srečku Hribarju. Na kozarec chardonnaya bomo šli k Stanku Medvedcu, na sladki kerner pa k Francu Oštrbenku. Lepo bo stekel po grlu tudi rumeni plavec družine Prah.

Čisto na koncu pa bomo to vinsko pravljico zaokrožili z laškim rizlingom,ledena trgatev 2009 pri Robertu Rimcu.

Iskrene čestitke tudi vsem ostalim pridelovalcem rujne kapljice in dobitnikom medalj in priznanj.

Hvala vsem, ki ste oddali vzorec za ocenjevanje. Hvala Frenku Ajstru za celotno organizacijo in izvedbo ocenjevanja. Hvala pobiralcem vzorcev, ocenjevalcem, zapisnikarjema, strežbi in izdaji. Hvala vsakemu, ki je pripomogel, da je ocenjevanje potekalo strokovno in nemoteno.

 

Na spodnji povezavi si lahko pogledate neuradne rezultate ocenjevanja.

 

Neuradni rezultati 2023