V soboto, 26. novembra 2022, smo se člani Vinogradniškega, turističnega in kulturnega društva Cerklje ob Krki po nekajletnem premoru zaradi epidemije zopet odpravili na vsakoletno jesensko strokovno ekskurzijo. Pot nas je tokrat ponesla v čudovite vinorodne kraje na slovenskem Krasu in v Vipavski dolini.

Poln avtobus je iz Posavja zgodaj zjutraj štartal proti Krasu, natančneje proti Sežani, kjer smo se najprej ustavili v zadružni kleti Vinakras, ki se že od leta 1947 ponaša s pridelovanjem vin vrhunske kakovosti. Najprej smo si ogledali več prostorov ogromne kleti, kjer nastaja za to področje značilni teran PTP. Tega kraškega posebneža smo imeli priložnost v različnih polnjenjih poskusiti tudi kasneje na degustaciji, kjer ni šlo brez kombiniranja vrhunskega vina s kraškimi kulinaričnimi biseri, kot sta pršut in domači zašinek. Za piko na i smo se na koncu v domačem ambientu podzemne kleti posladkali še s teranovim likerjem, ki nas je s svojim okusom spomnil na prihajajoče praznike.

Po odlični degustaciji smo obiskali še le nekaj sto metrov oddaljen botanični vrt Sežana, ki se nahaja ob vili Mirasasso in ga je v 19. stoletju tu zasnovala grška trgovska rodbina Scaramangà. V okviru vodenega ogleda smo se sprehodili tudi po bogato razbohotenem rastlinjaku iz leta 1890 ter se na koncu ustavili še v moderno opremljenem ter zelo didaktično domišljenem Interpretacijskem centru kraške vegetacije, ki se nahaja v vrtu.

Iz Sežane smo se nato odpravili v slikovito in tisti dan sončno, četudi precej vetrovno Vipavsko dolino, kjer so nas v Vrhpolju pri Vipavi pričakali gostoljubni člani družine Tomažič, ki ima bogato vinogradniško tradicijo. Gospodar Nejc Tomažič nas je po zdravici dobrodošlice in vipavskem prigrizku popeljal po stari in novi vinski kleti ter predstavil postopek pridelave vin na njihovi kmetiji. V + moderno opremljenem degustacijskem prostoru smo uživali v vzorcih njihovih vrhunskih vin različnih sort, od malvazije in barbere do caberneta in muškatne penine. Pika na i je bila izjemno gostoljubna postrežba, zaradi katere smo se le stežka poslovili in se odpravili nazaj proti domačim krajem.

Še pred slovesom pa smo se ustavili na večerji v nam domačem Šentjerneju, na turistični kmetiji Pr' Martinovh v Gorenjem Gradišču. Ob vrnitvi v »domačo« vinorodno deželo smo tam uspešni ekskurziji po Krasu nazdravili z našim dolenjskim cvičkom in uživali v domačih dobrotah gostiteljev.

Lepih vtisov in prijetno utrujeni smo zaključili letošnjo strokovno ekskurzijo, ki je bila po mnenju mnogih najboljša do sedaj. Zahvaljujemo se članom upravnega odbora, še posebej Jožetu Piltaverju, za uspešno organizacijo.

 

Besedilo: Lara Oštrbenk

Foto: Lara Oštrbenk

 

Galerija fotografij