Po dveletnem premoru zaradi korone je Turistično društvo Artiče v nedeljo, 4. septembra, ponovno izvedlo tekmovanje v kuhanju golaža, v tem času pa tudi pohod po sadjarski poti, ki poteka že od leta 2007.

Pohod je potekal v smeri Dečnega sela na Planino nad Dečnim selom in nazaj skozi omenjeno vas na izhodišče na Banovo domačijo. Da pohodniki ne bi omagali, so zanje pripravili postojanko in pogostitev na dveh lokacijah. Prva je bila na Planini na sadjarski kmetiji Cerjak, med vrnitvijo pa so se ustavili na kmetiji Stanka Černeliča, kjer so lahko degustirali bučno in sončnično olje, seveda pa so se lahko na obeh lokacijah pogostili z domačimi dobrotami, ki so jih pripravile članice in člani društva.

DSC07682


V tem času je potekalo tudi kuhanje golaža, ki se ga je udeležilo deset ekip, med njimi sta bili tudi dve ekipi z Dravskega polja (Turistično društvo Starše), poleg njih pa še: Artiške pritepenke, Čistokrvni Artičani, Trije hudi gurmani, Kvartet za pet, VTKD Cerklje ob Krki, Kletarji, Zgodovinsko društvo Starše, Spodnje Artiče in Trije kotlički. Vsaka ekipa je dobila 3 kg mesa, 3 kg čebule, komisija pa je kot vsako leto imela kar zahtevno delo, saj so bili vsi golaži dobri. Ocenjeval se je okus, vonj, struktura in pa seveda kuhana količina. Po njihovi oceni je 1. mesto osvojila ekipa Vinogradniško turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki, 2. mesto TD Starše - zlata Drava in 3. mesto Čistokrvni Artičani. Podeljene so bila tudi priznanja najprej trem ekipam za izvirnost oziroma za urejenost tekmovalnega prostora, potem pa so dobili še vsi priznanja za sodelovanje oz. udeležbo na tekmovanju.

DSC07701


Predsednik TD Artiče Primož Mlakar se zahvaljuje vsem udeležencem tako pohoda kot kuhanja za udeležbo, svojim članom in članicam pa za pomoč pri tako uspešni izvedbi prireditve ter prijetnega in veselega ponovnega druženja. 

Anton Hruševar

 

Vir: Posavski obzornik