Jesensko vinsko potepanje 2019

Kot je v našem društvu že navada meseca novembra, smo se vinogradniki VTKD Cerklje ob Krki tudi tokrat odpravili na vsakoletno strokovno ekskurzijo. Letošnjo smo poimenovali »Jesensko vinsko potepanje«, obiskali pa smo slikovito zgornjo Štajersko.
Ko smo se vsi zbrali na avtobusu, ki je letos res pokal po šivih, smo okoli 7.30 zapustili Posavje in pot nas je popeljala v  Slovenske gorice. Na avtobusu nam je predsednica društva, Melita Oštrbenk, namenila nekaj pozdravnih besed in nam zaželela prijeten izlet. Vožnjo nam je s prijetnimi melodijami tokrat krajšal harmonikar Mirko Hribar.


Naša prva postojanka je bil razgledni stolpu Plač, ki sicer ponuja čudovit razgled po celotni pokrajini, a nam je ponagajalo jesensko vreme in zaradi goste megle nismo mogli uživati v razgledu – smo pa zato uživali v divjačinskem golažu in dobrodošlici iz lokalnega vinotoča, s katerima so nam postregli na tamkajšnji turistični kmetiji.


Pot smo nadaljevali do kraja Špičnik, kjer domuje znamenito »srce med vinogradi«. Ustavili smo se pri turistični kmetiji Dreisiebner, »lastnici« srčka. V tamkajšnji 300 let stari velbani kleti so nam predstavili zanimivo zgodbo o nastanku srčka in njihovo turistično dejavnost. Postregli so nam z okusnim prigrizkom, degustirali pa smo različna kvalitetna vina – na koncu smo si po želji predsednice privoščili še kozarec njihove znamenite penine. Čas do odhoda sta popestrila harmonika in petje, pa tudi megla se je razkadila in nastale so čudovite fotografije srca med vinogradi.


Sledilo je kosilo na turistični kmetiji Jarc s skoraj 360° razgledom po širni okolici Slovenskih goric in južni štajerski avstrijski vinski cesti. Postregli so nam z izključno doma pridelanimi kulinaričnimi dobrotami in vsi udeleženci izleta smo se strinjali, da je bilo kosilo zelo okusno in res nekaj posebnega. Po kosilu smo zopet uživali v aromah degustacijskih vin kmetije Jarc, potem pa smo se  dobro okrepčani sprehodili še do vinogradniškega muzeja in si ogledali njihovo zbirko.


Nazadnje smo se ustavili še v priznani vinski kleti na posestvu Valdhuber, ki se je kot eno prvih na slovenskem Štajerskem osredotočilo na mednarodni stil belih suhih vin s poudarjenim sadnim karakterjem in svežino, kar je še danes odlika njihovih vin. V urejenem degustacijskem prostoru so nam predstavili svoja vina in njihove skrivnosti.


Tako se je uspešno zaključil še en društveni izlet, od koder smo se domov polni lepih vtisov vrnili nekaj čez 21. uro. Naslednja priložnost za druženje pa bo že 27. decembra na Sv. Vidu, ko bo že tradicionalno potekalo žegnanje mladih vin. Vabljeni in na zdravje!

Lara Oštrbenk

 

Galerija fotografij - 1. del

Galerija fotografij - 2. del