Praznik vina 2019

29. marca 2019 smo izvedli Praznik vina. Združili smo ga s predavanjem g. Jerneja Martinčiča na temo Priprava vina na stekleničenje in stekleničenje. Tega dogodka se vsako leto udeleži veliko število članov, saj je to priložnost, kjer nagradimo vsa dobra in najboljša vina. Letos je vlogo podeljevalca z veseljem sprejel in jo tudi opravil aktualni Kralj cvička 2018 g, Jernej Martinčič. Utrinke si poglejte v fotogaleriji.

 

 

 

Društveno ocenjevanje vin 2019 - rezultati

V četrtek, 28. februarja 2019, je potekalo društveno ocenjevanje vin VTKD Cerklje ob Krki v domu na Skopicah.

Komislija A s predsednikom Martinčič Jernejem in člani: Bosina Branko, Baškovč Roman, Plevanič Sandi, Baškovč Tadej. Komisiji B kateri je predsedovala Hudoklin Samo in člani komisije: Prah Jože, Preskar Marjan, Žugič Martin in Ajster Franc.

Ocenjenih je bilo 181 vzorcev, od tega je bilo 20% vzorcev izločenih zaradi napak. Ocenjevanje je potekalo po Pravilniku o društvenemu ocenjevanju vin.Vina so bila letos primerne kvalitete, kar pove že sam odstotek izločitev. Napake, ki so bile razlog izločenja so bile bekser (H2S), oksidacija, etilacetat,cik, nekatere napake se da s pravočasnimi pretoki in dožveplanjem popraviti. O izločenih vzorcih so bili kletarji obveščeni. Vse morebitne napake javite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najboljši cviček v društvu v letu 2018 je pridelal Popijač Boris z oceno 16,27. Šampion ocenjevanja je postala družina Tomše Martinovi z vinom Sauvignon pozna trgatev letnik 2015 z oceno 18,87. Čestitke zmagovalcem in vsem vinogradnikom in vinogradnicam za dobro kletarjeno vinsko kapljico.

 

Rezultati: (datoteko lahko prenesete tudi na svoj računalnik/telefon s pritiskom na tipko prenesi)

 

 Mnenje predsednika komisije:

 

 

 

Zatiranje ameriškega škržata

Vinogradnike obveščamo, da je optimalen čas za prvo tretiranje proti ameriškemu škržatku, prenašalcu karantenske bolezni zlata trsna rumenica, v vinorodni deželi Posavje med 26. junijem in 3. julijem, oz. ko bo cvetenje vinske trte popolnoma zaključeno. Za prvo zatiranje priporočamo uporabo sredstva ACTARA 25 WG v odmerku 200 g/ha ali DECIS 2,5 EC ali GAT DECLINE 2,5 EC. V ekološki pridelavi pridejo v poštev pripravki na osnovi piretrina: KENYATOX VERDE v odmerku 0,8 l/ha ali FLORA VERDE v 1,6 l/ha.

Pripravek RELDAN 22 EC smemo v rastni dobi uporabiti le enkrat (odmerek 1,6 l/ha), zato je njegova uporaba tehtnejša pri drugem tretiranju, ki bo sovpadalo z zatiranjem grozdnih sukačev.
Ukrep je obvezen za vse imetnike vinogradov, saj je celotna vinorodna dežela Posavje razmejeno območje. Zatiranje je obvezno v vseh proizvodnih in matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah. To velja tudi za vinograde v obnovi, oziroma mlade, še nerodne nasade. Največji delež škržatka se trenutno nahaja v 3. razvojni stopnji ličinke (55%), v 1. stopnji je okoli 10% osebkov, v drugi stopnji pa okoli 30%. Opazni so posamezni osebki 4. razvojne stopnje. Podrobnejše informacij o ukrepih zatiranja zlate trsne rumenice so dosegljive na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin: http://www.uvhvvr.gov.si/.
Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja. V primeru uporabe insekticidnih sredstev bodite še posebno pozorni na varovanje čebel in ostalih opraševalcev. V vinogradih, kjer cvetenje še poteka, počakamo dokler trta popolnoma odcveti.
 
 

Potomka stare trte tudi pri Martinovih

V petek, 26. aprila 2013,  je bil na turistični kmetiji Pri Martinovih poseben dan. Pri stari hiši, ki kljubuje času že več kot 300 let je mesto dobila tudi potomka stare trte iz Lenta – modra kavčina. S 450. leti je to najstarejša trta na svetu. Leta 2004 je bila vpisana v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov kot najstarejša med vsemi vinskimi trtami na svetu.

Gospodar kmetije Franc Tomše, aktulani kralj cvička je pred samim začetkom programa in zasaditvijo povabil navzoče na cvičkov golaž in kozarec kraljevskega cvička. Seveda ni mogel brez hudomušne pripombe, da se navzočim kar dobro godi, saj bodo pred delom že jedli.

Kratkemu programu in nastopu Ljudskih pevk iz Žejnega je sledil nagovor mestnega viničarja in skrbnika stare trte Staneta Kocutarja, župana občine Brežice Ivana Molana in cvičkove princese Tjaše Metelko, ki pravi da »boljšega kralja si princesa ne more zaželeti.«

Francu je pri sajenju pomagal mariborski mestni viničar in skrbnik trte Stane Kocutar, župan Ivan Molan in podpredsednik domačega vinogradniškega društva Roman Baškovč. Za »likof« je na kmetiji zadišalo po domači hrani.

Zasaditev so spremljali člani Društva evropskega reda vitezov vina, med drugim tudi Karl Recer, častni konzul za Slovenijo, župan občine Brežice Ivan Molan, župnik Jože Pacek, ki  je podelil blagoslov, ambasadorji cvička, aktualna princesa cvička Tjaša Metelko, člani sosednjih vinogradniških društev in člani domačega društva.