Novice

- Podrobnosti
- Kategorija: Novice
- Ogledov: 81
V soboto, 26. novembra 2022, smo se člani Vinogradniškega, turističnega in kulturnega društva Cerklje ob Krki po nekajletnem premoru zaradi epidemije zopet odpravili na vsakoletno jesensko strokovno ekskurzijo. Pot nas je tokrat ponesla v čudovite vinorodne kraje na slovenskem Krasu in v Vipavski dolini.
Poln avtobus je iz Posavja zgodaj zjutraj štartal proti Krasu, natančneje proti Sežani, kjer smo se najprej ustavili v zadružni kleti Vinakras, ki se že od leta 1947 ponaša s pridelovanjem vin vrhunske kakovosti. Najprej smo si ogledali več prostorov ogromne kleti, kjer nastaja za to področje značilni teran PTP. Tega kraškega posebneža smo imeli priložnost v različnih polnjenjih poskusiti tudi kasneje na degustaciji, kjer ni šlo brez kombiniranja vrhunskega vina s kraškimi kulinaričnimi biseri, kot sta pršut in domači zašinek. Za piko na i smo se na koncu v domačem ambientu podzemne kleti posladkali še s teranovim likerjem, ki nas je s svojim okusom spomnil na prihajajoče praznike.
Po odlični degustaciji smo obiskali še le nekaj sto metrov oddaljen botanični vrt Sežana, ki se nahaja ob vili Mirasasso in ga je v 19. stoletju tu zasnovala grška trgovska rodbina Scaramangà. V okviru vodenega ogleda smo se sprehodili tudi po bogato razbohotenem rastlinjaku iz leta 1890 ter se na koncu ustavili še v moderno opremljenem ter zelo didaktično domišljenem Interpretacijskem centru kraške vegetacije, ki se nahaja v vrtu.
Iz Sežane smo se nato odpravili v slikovito in tisti dan sončno, četudi precej vetrovno Vipavsko dolino, kjer so nas v Vrhpolju pri Vipavi pričakali gostoljubni člani družine Tomažič, ki ima bogato vinogradniško tradicijo. Gospodar Nejc Tomažič nas je po zdravici dobrodošlice in vipavskem prigrizku popeljal po stari in novi vinski kleti ter predstavil postopek pridelave vin na njihovi kmetiji. V + moderno opremljenem degustacijskem prostoru smo uživali v vzorcih njihovih vrhunskih vin različnih sort, od malvazije in barbere do caberneta in muškatne penine. Pika na i je bila izjemno gostoljubna postrežba, zaradi katere smo se le stežka poslovili in se odpravili nazaj proti domačim krajem.
Še pred slovesom pa smo se ustavili na večerji v nam domačem Šentjerneju, na turistični kmetiji Pr' Martinovh v Gorenjem Gradišču. Ob vrnitvi v »domačo« vinorodno deželo smo tam uspešni ekskurziji po Krasu nazdravili z našim dolenjskim cvičkom in uživali v domačih dobrotah gostiteljev.
Lepih vtisov in prijetno utrujeni smo zaključili letošnjo strokovno ekskurzijo, ki je bila po mnenju mnogih najboljša do sedaj. Zahvaljujemo se članom upravnega odbora, še posebej Jožetu Piltaverju, za uspešno organizacijo.
Besedilo: Lara Oštrbenk
Foto: Lara Oštrbenk

- Podrobnosti
- Kategorija: Novice
- Ogledov: 77
Letošnji pridelek je že kar nekaj časa varno pospravljen v naših kleteh. Postal je že mlado vino. Ker pa si vsi želimo, da bo dozorel v dobro žlahtno kapljico, moramo v to vložiti kar nekaj truda. K sreči se nekatere napake in bolezni vin lahko preprečijo oz. omilijo, če redno spremljamo zorenje našega pridelka.
V tem tednu smo izvedli pokušino mladih vin naših članov. V naših društvenih prostorih v Mrzlavi vasi smo dobili na pokušino 78 vzorcev. Društveni ocenjevalci so pod taktirko g. Jožeta Župančiča vse vzorce vestno preučili. Na predavanju, ki ga je izvedel g. Župančič, smo izvedeli veliko zanimivih dejstev, ki pripomorejo k vrhunski kvaliteti naših vin.
V društvu imamo nekaj vin z napakami, ki jih bodo vinogradniki znali in zmogli odpraviti. Imamo pa tudi veliko dobrih in zdravih vin, ki nakazujejo na to, da bo letošnje društveno ocenjevanje zopet nagradilo veliko vinogradnikov z najvišjimi odličji.
Ne pozabimo, da moramo redno preverjati naš pridelek v kleti. Da bo pokušina še bolj uspešna, povabimo na kozarček ali dva še prijatelje.

- Podrobnosti
- Kategorija: Novice
- Ogledov: 117
Po dveletnem premoru zaradi korone je Turistično društvo Artiče v nedeljo, 4. septembra, ponovno izvedlo tekmovanje v kuhanju golaža, v tem času pa tudi pohod po sadjarski poti, ki poteka že od leta 2007.
Pohod je potekal v smeri Dečnega sela na Planino nad Dečnim selom in nazaj skozi omenjeno vas na izhodišče na Banovo domačijo. Da pohodniki ne bi omagali, so zanje pripravili postojanko in pogostitev na dveh lokacijah. Prva je bila na Planini na sadjarski kmetiji Cerjak, med vrnitvijo pa so se ustavili na kmetiji Stanka Černeliča, kjer so lahko degustirali bučno in sončnično olje, seveda pa so se lahko na obeh lokacijah pogostili z domačimi dobrotami, ki so jih pripravile članice in člani društva.
V tem času je potekalo tudi kuhanje golaža, ki se ga je udeležilo deset ekip, med njimi sta bili tudi dve ekipi z Dravskega polja (Turistično društvo Starše), poleg njih pa še: Artiške pritepenke, Čistokrvni Artičani, Trije hudi gurmani, Kvartet za pet, VTKD Cerklje ob Krki, Kletarji, Zgodovinsko društvo Starše, Spodnje Artiče in Trije kotlički. Vsaka ekipa je dobila 3 kg mesa, 3 kg čebule, komisija pa je kot vsako leto imela kar zahtevno delo, saj so bili vsi golaži dobri. Ocenjeval se je okus, vonj, struktura in pa seveda kuhana količina. Po njihovi oceni je 1. mesto osvojila ekipa Vinogradniško turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki, 2. mesto TD Starše - zlata Drava in 3. mesto Čistokrvni Artičani. Podeljene so bila tudi priznanja najprej trem ekipam za izvirnost oziroma za urejenost tekmovalnega prostora, potem pa so dobili še vsi priznanja za sodelovanje oz. udeležbo na tekmovanju.
Predsednik TD Artiče Primož Mlakar se zahvaljuje vsem udeležencem tako pohoda kot kuhanja za udeležbo, svojim članom in članicam pa za pomoč pri tako uspešni izvedbi prireditve ter prijetnega in veselega ponovnega druženja.
Anton Hruševar
Vir: Posavski obzornik

- Podrobnosti
- Kategorija: Novice
- Ogledov: 108
Po dveh letih premora je dogodek Dan kruha, vina in salam na lep sončen dan poskrbel, da se je na grajskem dvorišču brežiškega gradu tradicionalno trlo obiskovalcev, željnih dogajanja in dobre volje. Včerajšnji dogodek sta uradno odprla Gasilski pihalni orkester Loče in direktorica ZPTM Brežice Katja Čanžar, ki je pozdravila obiskovalce in sodelujoče. Na stojnicah ste lahko obiskali vseh šest vinogradniških društev iz občine Brežice ter z nakupom degustacijskega kozarca in bonov degustirali najboljša lokalna vina.
Stojnice so se šibile pod dobrotami lokalnih ponudnikov
Dneva kruha, vina in salam ni brez stojnic, kjer so za dobro voljo skrbeli: Društvo vinogradnikov Bizeljsko, Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki, Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Gadova peč, Društvo vinogradnikov Dolina - Jesenice, Vinogradniško društvo Pišece in Vinogradniško društvo Sromlje. Poleg vin so se stojnice šibile tudi pod drugimi domačimi dobrotami, za katere so poskrbela turistična društva: Turistično društvo Artiče, Turistično društvo Bizeljsko, Občinska turistična zveza Brežice in Turistično društvo Dobova, Turistično društvo Globoko, Turistično društvo Kapele, Turistično društvo Pišece in Turistično društvo Sromlje. Piko na i pa so dali ponudniki salam, suhomesnatih izdelkov in sirov: Kmetija Benkoč, Mesarija Krošelj in Market Dušak. Na dogodku pa je dišalo tudi po golažu, ki ga je pod budnim očesom Mira Kovačiča skuhalo TD Dobova.
Izbor najboljšega kruha vsako leto težji

Najboljši mešani kruh je spekel Anže Šoštarič, najboljši beli kruh pa je nastal izpod rok Tatjane Kramer.
Tudi letos je potekalo tekmovanje v peki domačega kruha, za katerega je svoj kruh oddalo 34 pekov in pekaric, ki so skupno na tekmovanje oddali 39 kruhov, tekmovalo je 26 belih kruhov in 13 črnih mešanih. Komisija je imela zelo težko nalogo. Slavka Preskar kot predsednica komisije ter Mira Budič in Roman Matjašič kot člana komisije so dodelili točke vsakemu kruhu posebej. Tokrat sta bili dve kategoriji, in sicer kategorija beli in kategorija črni mešani kruh. V vsaki kategoriji je bil izbran kruh, ki je dobil največ točk. Komisija je pri tem ocenjevala zunanji videz in obliko, videz in lastnost skorje ter sredice, vonj skorje in sredice ter okus skorje in sredice. Najboljši mešani kruh je spekel Anže Šoštarič z 49,4 točke od 50 možnih točk, najboljši beli kruh pa je nastal izpod rok Tatjane Kramer, ki je prejela 48,9 točke. Potekala je tudi razstava in degustacija kruhov, ki so tekmovali.
Pester glasbeni in plesni program je poskrbel, da je bil dogodek še bolj prijeten
Temperaturo je dodatno dvignilo pričakovanje koncerta simpatične Tinkare Kovač, ki se je na odru pridružila Gasilskemu pihalnemu orkestru Loče, odličen program pa sta sooblikovali tudi Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče in Folklorna skupina Duplo Pišece. Ker pa je to dogodek vina, sta prireditev obiskali tudi 6. vinska kraljica Bizeljskega Karin Dobravc Škof in 23. cvičkova princesa Anja Smerke, ki sta zbranim povedali nekaj več o svojem poslanstvu.
Tudi letos listine za najboljše Županovo vino
Župan Ivan Molan je tudi letos podelil listine vsem vinogradnikom in vinogradniškim društvom, ki so svoja vina oddali na tradicionalnem, že 10. zapovrstjo, izboru za Županovo vino Občine Brežice in uradno razglasili letošnje zmagovalce.

Zmagovalci izbora Županovo vino 2022 z županom Ivanom Molanom, predsednico ocenjevalne komisije Mileno Rožman ter 6. vinsko kraljico Bizeljskega Karin Dobravc Škof in 23. cvičkovo princeso Anjo Smerke
Najboljši Oštrbenk, Nujec in Petan
Najboljše Županovo vino, cviček PTP, je pridelal Franc Oštrbenk iz Vinogradniškega, turističnega in kulturnega društva Cerklje ob Krki z oceno 16,23. Nagrado je prejela tudi predsednica društva Melita Oštrbenk. Najboljše Županovo vino, beli bizeljčan PTP, je pridelala Klet Nujec z oceno 17,50. Nagrado je prejelo tudi Društvo vinogradnikov Bizeljsko, iz katerega prihaja zmagovalec, prevzel jo je predsednik Blaž Zagmajster. Izbrano županovo vino laški rizling je pripadlo Vinogradništvu in vinarstvu Petan iz Vinogradniškega društva Sromlje z oceno 18,00. Nagrado je prejelo tudi VD Sromlje, ki jo je prevzel predsednik Franc Hrastovšek.
Ponovno pestro dogajanje že 15. 7., ko se bo začela Mestna promenada
Letošnji dogodek Dan kruha, vina in salam, ki ga je povezovala Alja Kovačič, je postregel z izjemnim dogajanjem in na veliko veselje organizatorja ZPTM Brežice tudi z velikim obiskom, kar je kazalnik, da so ljudje pestro poletno dogajanje že zelo pogrešali. Od 15. do 31. 7. bo v Brežicah ponovno pestro, saj prihaja osvežena Mestna promenada, ki bo postregla z več kot 25 dogodki za vse generacije. Dogodki bodo brez vstopnin.
Vir: Posavski obzornik

- Podrobnosti
- Kategorija: Novice
- Ogledov: 283
Spoštovane članice, spoštovani člani!
Preberite več … Podpis pogodbe za najem društvenih prostorov